Lichaamsgerichte Coaching 

 ‘ont-moet’ je innerlijke kind 

 

 

Lichaamsgerichte coaching

Ik help je niet alleen met je ‘uitdagende’ gedachtes, maar ik verbind je gedachtes en emoties met het lichaam. Ons lichaam weet zo veel meer dan onze hersenen. Onze mind heeft vaak een heel verhaal bedacht over de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, maar hoe ervaart je lichaam het als je opnieuw bij deze gebeurtenis stilstaat? Wat zou je nu anders doen? Voelt het nog steeds hetzelfde? Wat wil je lichaam je vertellen? 

Op elke vraag, die jij aan jezelf wil stellen, weet je lichaam het antwoord!

Tijdens onze sessies ben je zelf het instrument, sterker nog je lichaam is het instrument. Je bent je eigen antwoord. Ik help je te luisteren naar de antwoorden om weer in verbinding te komen met je eigen waarheid en je eigen kracht. ‘Ik had verschillende psychologen gezien, maar toen ik bij een lichaamsgericht coach kwam, begreep ik pas echt wie ik was en wat ik daadwerkelijk in mijn lichaam voelde.’

Je leert te begrijpen welke gedachtes een bepaald gevoel oproepen in het lichaam en vice versa. Het lichaam vertelt ons zoveel meer dan alleen je hersenen. Al vanaf het moment dat je geboren wordt, slaat je lichaam alles op. Soms weet je iets niet vanuit je hersenen te beantwoorden, maar geloof me; je lichaam weet alles.

Wat doet trauma met ons lichaam?

Tijdens een heftige gebeurtenis in je leven kan je lichaam op verschillende manieren reageren. Je kunt bijvoorbeeld bij een trauma in een schriktoestand schieten, je kunt juist heel hard wegrennen, of je kunt in een soort ‘werk’-toestand schieten, waarin je alleen maar aan het pleasen bent om de situatie niet te voelen. Het kan ook zijn dat je vroeger in je jeugd hebt ervaren dat je een bepaalde emotie niet mocht uiten, dat je bijvoorbeeld als klein jongetje niet mocht huilen. Je lichaam leert dan dat deze emotie, huilen in dit geval, niet geuit mag worden. Je lichaam verkrampt zich dan elke keer op het moment dat de hersenen een signaal geven dat je niet mag huilen. Deze situatie komt vast te zitten als een blokkade in je lichaam. Zo ontstaan er vaak meerdere blokkades in ons lichaam. Het voelt echt als een ontlading als je dit los mag koppelen van je gedachtes!

Al deze energie die er op het moment van de trauma niet uit kon of mocht komen, is opgeslagen in ons lichaam. We willen vaak met onze hersenen begrijpen, vanuit ons ego waar de stress in ons lichaam vandaan komt. Maar ik geloof dat het lichaam alle antwoorden voor je heeft. Daarom werk ik heel graag met het lichaam. Ik geloof namelijk dat ons lichaam nooit liegt en dat er soms eeuwenoude blokkades door trauma’s of stresssituaties zijn opgeslagen in ons lichaam.

Wat doen we bij lichaamsgerichte coaching?

Ik werk aan de hand van de methodiek van Focusing (ontwikkeld door Dr. Eugene Gendlin). Dit betekent vooral dat je je blokkades in je lichaam samen gaat ontdekken en gaat kijken wat de onderliggende wond is. Ik vind het belangrijk dat je weer in contact komt met je lichaam. Je kunt namelijk alle angstige of stressvolle gedachtes verbinden aan een blokkade in je lichaam. Hoe we dit doen? We gaan kijken waar je gedachtes vandaan komen. Het kan namelijk zo zijn dat jij een patroon niet alleen vanuit je eigen gedachtes meedraagt, maar al uit een oud familiepatroon. Ik werk aan de hand van verschillende methodes; zoals Voice-Dailogue, Familieopstellingen, Visualisatie, maar voornamelijk werk ik aan de hand van onze innerlijke kindsdelen;

Wat is innerlijk kind werk?

in de eerste 7 jaar van ons leven groeien we volop en doen we ons best om iets van het leven te begrijpen. Hoezeer we ook ontdekken en leren, is dit ook de fase van ons leven waarin we vaak nog geen woorden hebben om te beschrijven wat er in en om ons heen gebeurd. Terwijl we zoveel meemaken. Dat wat niet voldoende doorvoeld kan worden slaat zich op en zoekt, in ons leven nu, alsnog een weg naar buiten. Vaak in de vorm van een terugkerend probleem/patroon. Door middel van innerlijk kind werk gaan we terug naar die stukken in ons en leren we woorden geven aan wat toen niet kon. De pijn van toen vindt dan de bedding die het nodig heeft. Dan ontstaat er heling met als gevolg een vrijer bestaan. En vanuit daar komt er ruimte voor nieuw gedrag in het hier en nu.

Op deze manier laat ik jou opnieuw verbinden met je lichaam. Ik werk voornamelijk energetisch in combinatie met een massage of ademsessie. Maar een losse coachingsessie is ook mogelijk. We zijn tijdens dit coachingtraject niet alleen aan het praten, maar we doen verschillende oefeningen met het lichaam. Daarnaast teken, dans, wandel ik graag met je. Ik gebruik daarin vooral mijn eigen intuïtie, zodat we precies doen, wat op dat moment het beste bij jouw lichaam past.

Op deze manier wordt je je bewust welk gevoel er achter deze vervelende gedachtes zit. Als je dit gevoel in je lichaam herkent, kun je er ook een andere gedachtes aan koppelen. Aan de hand van deze lichaamsgerichte coaching heb ik bij veel cliënten en vooral bij mezelf gemerkt dat je dan pas écht begrijpt wat er speelt. Alle antwoorden zitten al in jezelf!

Welke vraag speelt er bij jou? Waar wil jij een antwoord op? Wat wil je loslaten?